2012. október 4., csütörtök

Stőgermayer Antal 100 éves szakácskönyve

Stőgermayer Antal tiszaligeti vendéglője, az Arany Lakat – Ragács Gyula felvétele (1900-as évek eleje)

»Az „Arany Lakat” messze földön híres vendéglő volt. El se tudta kerülni, aki a Tiszántúlról jött, de a városból is szívesen átgyalogoltak oda, ahol a Móricz liget hatalmas fái teremtették meg a kerti vendéglő hangulatát. No meg a pompás halételek. Nem hiába volt sokáig bérlője Stögermajer Antal, aki Szolnokon a legismertebb halászbérlő volt. Jutott hát elegendő és friss hal minden mennyiségben, csak le kellett menni a Tisza-partra a „tökös bárkához”, amelyben a halat tartották.«
Kaposvári Gyula: Szolnok képekben. Szolnok, 1984.

Stőgermayer Antal egy 474 receptet tartalmazó szakácskönyvet is kiadott Halak, vadak elkészítése címmel 1912-ben. (A 100 éves szakácskönyv olvasható honlapomon a címre kattintva.)